Апартаменти София: Всичко важно, което трябва да знаете


Апартаменти София: Всичко важно, което трябва да знаете

Пазарът на недвижими имоти и особено на апартаменти в София е изключително динамичен. Какво трябва да знаете за продажбата на апартаменти в София ново строителство? Или продажбата на апартаменти в София от банки? Какви правни проверки трябва да се извършат преди сключването на сделка и инвестирането в недвижимост?

Настоящата статия ще представи най-важната информация по темата. При необходимост от допълнителна информация или съдействие за сделка с апартамент в София, не се колебайте да се свържете с нашите експерти.

Покупко-продажба на апартаменти: София

В последната година пазарът на недвижимо имущество в страната се развива доста динамично и непредсказуемо.

Имотен пазар

Най-голяма е активността на пазара на недвижимости в София, където и цените са най-високи. Според данни на НСИ от общо около 4 милиона жилища в България, около 611 000 се намират в София (приблизително толкова са и в целия Югоизточен район).

Най-голяма част от столичните жилища са от типа двустаен апартамент (около 250 000) и тристаен апартамент (около 210 000). Отчетено е намаляване на продажбите на апартаменти в София на вторичния пазар, докато новото строителство продължава да бележи ръст. Най-активен е пазарът и най-голямо разнообразието от ново строителство в Младост, кв. Витоша и Центъра.

Цени

Цените на апартаменти в София продължават да нарастват, макар в някои квартали да е отбелязан спад до 6%, а в други - сериозно поскъпване с до 14%. Според последни данни най-евтини са апартаментите в квартали Надежда, Люлин и Овча купел при средна цена от 910-950 евро на кв.м., а най-скъпи - тези в Центъра, Иван Вазов, Изток и Яворов, където цените варират между 1800 и 2000 евро на кв.м.

Съдействие

Стойността на апартаментите в София се определя от редица фактори, като местоположение, непосредствена близост до спирки на градски транспорт, брой стаи,  и т.н. Важно е още дали става дума за апартамент в нова жилищна сграда с отлична локация или едностаен апартамент в жк “Света Троица” например.

Съдействие за избор на подходящ имот предлагат професионалните агенции. А как да изберете агенция за недвижими имоти можете да прочетете в статията ни тук.

Правни проверки

Следващата стъпка при сделка с имот изисква съдействието на адвокат. 

Специалистите от “Данаилова, Тодоров и партньори”, отличени от престижната международна класация Legal 500 именно заради работата си в сферата на Недвижимите имоти, предлагат съдействие при покупко-продажбата на апартаменти в София, включително:

При нужда от съдействие, не се колебайте да се свържете с нас. Ще се радваме да съдействаме! 

Продажба апартаменти София: ново строителство

Последните тенденции показват голям интерес именно към апартаменти в София ново строителство. Покупко-продажбата на този тип имоти има своите специфики. 

Често агенциите рекламират нови жилища в квартали в покрайнините на София с Акт 16. Този дългоочакван документ, показва, че жилището е преминало необходимите проверки и има Удостоверение за въвеждане в експлоатация, т.е. купувачът може да се нанесе веднага.

Сключването на сделка трябва да бъде предшествано от редица проверки, сключване на предварителен договор, може да се открие и специална ескроу сметка. Прочетете за какво да внимавате при сделка с апартамент в София ново строителство тук.

В някои случаи апартаменти в София се продават и преди издаването на Удостоверение за въвеждане в експлоатация, т.е. “на зелено”. Тези нови апартаменти имат или Акт 14 (сградата е на груб строеж) или Акт 15 (сградата е готова да бъде приета от инвеститора).

Продажбата на апартаменти в София “на зелено” има редица предимства, като по-ниската цена, възможността за известни промени и по-големият избор. Тя обаче носи и значителни рискове.

Научете повече за правата си и необходимите проверки при сделка с апартаменти в София “на зелено” в статията ни тук.

Адвокатска кантора “Данаилова, Тодоров и партньори” могат да съдействат при покупко-продажбата на апартаменти в София ново строителство чрез:

 • Консултации и пълно правно обследване на собствеността на имота
 • Анализ на статута на търговското дружество (строителя)
 • Изготвяне на предварителен и окончателен договор за покупко-продажба (нотариален акт)

Строителните предприемачи могат да се обърнат към нашите специалисти за:

 • Консултация и съдействие при получаването на право на строеж, право на ползване, сервитути и всякакви ограничени вещи права върху недвижими имоти
 • Изготвяне на всякакъв тип договори, свързани със строителството
 • Изготвянето на всякакви договори за инфраструктурни проекти
 • Правни консултации по въпроси, свързани с устройственото планиране и строителството.

За повече информация или конкретна оферта, свържете се с нашите експерти.

Продажба на апартаменти в София от банки

Банковите институции често продават запорирани имоти, собственост на търговски дружества (строителни фирми) или физически лица, които не могат да обслужват кредитите си.

Апартаментите в София, продавани от банки, имат редица предимства:

 • цената им е обикновено по-ниска от пазарната;
 • имотът е преминал стриктна проверка от страна на банката още при отпускането на кредит, за чието обезпечение служи имотът;
 • банката би могла да отпусне ипотечен кредит за закупуването на жилището, което прави този тип апартаменти подходящи и за инвестиционни цели.

Прочетете повече за най-важните аспекти от продажбата на ипотекирани апартаменти в София от банки или частни съдебни изпълнители (ЧСИ)

Свържете се с нас при въпроси и необходимост от допълнително съдействие.

В случай, че се нуждаете от консултация и съдействие от експертни адвокати, свържете се с нас.


Наем и други договори за недвижими имоти в София

Сключването на договор за наем гарантира, че правата и на двете страни ще бъдат защитени. Регистрирането на този договор в Имотния регистър има известни предимства в случай на продажба на имота или възникнали спорове.

Ето защо е важно този тип договори също да бъдат изготвени от добър специалист по недвижими имоти.

Нашите експерти могат да съдействат за:

 • Консултиране и изготвяне на договори за наем, лизинг, управление и др.
 • Изготвянето на договори за доброволна делба, дарение, замяна и др.

Инвестиране в недвижими имоти

Тъй като цените и строителството на жилища в столицата продължават да растат, апартаментите в София представляват привлекателна възможност и от инвестиционна гледна точка. Свържете се с нашите адвокати за:

 • Консултация и съдействие при структурирането на портфолио от недвижими имоти с инвестиционна цел
 • Консултация относно правните и финансови аспекти на инвестирането в недвижими имоти, както и последващи продажби.


За комплексно правно обслужване и допълнителна информация по всякакви правни въпроси, свързани с недвижими имоти, свържете се с нас.


Адвокатска кантора „Данаилова, Тодоров и партньори“ е лидер в областта на търговското, облигационното, трудовото, административното и данъчното право.

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАПИТВАНИЯ

Image
far fa-map

АДРЕС

София - 1404, ж.к. Гоце Делчев, ул. "Славовица", блок 24Е, офис 2

Варна - 9000, р-н "Владислав Варненчик", ЗПЗ, ул. "Нептун" № 2

 

fas fa-mail-bulk
fas fa-phone-volume

ТЕЛЕФОН

+359895967532