Имоти: видове и правен статут


Имоти: видове и правен статут

Обикновено под недвижим имот се разбира жилищен обект, но всъщност категорията е доста по-широка. Видът на имота определя пазарната му стойност, заедно с неговите характеристики като местоположение, състояние, ликвидност и рентабилност при търговските обекти. Заради високата стойност и дълголетието на този тип инвестиционен обект, държавата регулира всички сделки с недвижим имоти.

В настоящата статия ще се спрем на видовете имоти и характеристиките им от правна гледна точка. При нужда от допълнителна информация или съдействие, не се колебайте да се свържете с нас.

Имотите от правна гледна точка

Правото различава недвижими и движими вещи. Категорията на недвижимите вещи обхваща земята и всички сгради и други постройки, прикрепени към нея. Всички други вещи, включително енергията, са движими вещи.

Всички недвижими имоти спадат към категорията на недвижимите вещи. Формата на сделките, засягащи недвижимите вещи, включва нотариален акт.

Агенциите за недвижими имоти категоризират обявите си най-вече с оглед на търсенето - в повечето случаи става дума за жилища, като студио, мезонет, апартамент, вила или частна къща.

Към момента, най-голямо търсене има на имоти София, имоти Пловдив, имоти Варна и черноморието. Други големи агенции предлагат и имоти във Велико Търново, Стара Загора, като имат собствени клонове и в по-малките населени места.

Някои големи агенции работят с чуждестранни граждани, като предлагат и имоти с инвестиционна цел - например с цел строеж на бизнес сграда или друг инвестиционен проект, като фотоволтаичен парк.

Настоящата статия ще разгледа основните видове имоти от гледна точка на предназначението им, с оглед на интересите на широк кръг инвеститори и купувачи. При нужда от допълнително съдействие или информация, свържете се с нас.

Видове недвижими имоти

Целта на една сделка с имот може да бъде както лично ползване, така и инвестиция, което прави категорията на недвижимите имоти много по-обширна.

Жилищни имоти

За да се счита за жилищен обект, даден имот трябва да има най-малкото едно жилищно помещение, плюс кухня или кухненски бокс, баня, тоалетна и задължително складово помещение извън жилището.

Ателиетата, от друга страна, нямат нужда от складово помещение, но трябва задължително да имат санитарен възел и да са в надземната част на жилищната сграда.

Офиси и магазини със статут

Този тип обекти се използват за нежилищни нужди. Изискванията към тях са да имат самостоятелен вход извън този на жилищния обект.

Търговски обекти

Този тип обекти обхващат производствените комплекси, магазини, индивидуални предприятия, офисни и складови помещения. Тук се включват и спа центрове и хотели. В последните години малките хотели са най-популярни като инвестиция.

Парцели

Правото да притежават земя на територията на България, например къща с двор или поземлен имот, имат единствено гражданите на ЕС и Европейската икономическа зона (ЕИЗ).

Останалите чужденците нямат право да купуват земя на територията на България като физически лица. Такова право имат българските юридическите лица (дори да имат чуждестранни собственици), затова в този случай купуването на земи се осъществява чрез регистрирането на фирма в България.

Това е подходящо решение и за всички чуждестранни инвеститори, които проявяват интерес към ВЕИ проекти, строителни проекти и пр. в България.

При нужда от съдействие, консултация или оферта, не се колебайте да се свържете с нас.

Земеделски земи

Земите, предназначени за земеделско производство, се делят на 10 категории в зависимост от качеството и продуктивността на почвите, климата и релефа. Тук 1-ва категория е най-плодородната, а 10 - най-неподходяща за земеделие. Данните показват, че в България повечето земи са 3-5 категория.

Тези земи могат да се окрупняват в общ масив, т.нар. комасирана земя, за по-голяма ефективност при използването на селскостопанска техника.

Неплодородните земи са подходящи за развиването на инвестиционни проекти, като тук възможностите зависят от т.нар. урегулираност на парцела.

Нерегулирани парцели

Това са парцели извън регулацията на определено населено място. Върху тях не може да се строи. Ако върху нерегулиран имот има изградена постройка, тя може да има единствено временен статут. Ако парцелът влезе впоследствие в регулация, може да се наложи премахването й.

Урегулирани парцели

Тези парцели попадат в строителните граници на населеното място, т.е. в зона, за която вече има в сила застроително-регулационен план. Върху урегулирани парцели може да се строи, независимо дали става дума за административно, промишлено, жилищно или смесен тип застрояване.

В случай, че се нуждаете от консултация и съдействие от експертни адвокати, свържете се с нас.

 

Правен статут

Независимо дали става дума за сделка с жилище, офис сграда, търговски обект или парцел с цел разработване на инвестиционен проект, правният статут на имота трябва да се изясни преди да се пристъпи към сключване на предварителен договор.

Това означава да се провери историята на собствеността, дали собственикът има всички необходими документи, да се извърши проверка за тежести и пр. Ако става дума за ново строителство - дали цялата документация е изрядна и дали обектът е въведен в експлоатация.

Адвокатите от “Данаилова, Тодоров и партньори”, отличени от престижната международна класация Legal 500 именно заради работата си в сферата на Недвижимите имоти, предлагат съдействие през целия процес по осъществяване на сделка.

Повече за услугите ни в сферата на недвижимите имоти можете да научите тук.

За консултация, комплексно правно обслужване и съдействие по всякакви правни въпроси, свързани с недвижими имоти, свържете се с нас.


Адвокатска кантора „Данаилова, Тодоров и партньори“ е лидер в областта на търговското, облигационното, трудовото, административното и данъчното право.

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАПИТВАНИЯ

Image
far fa-map

АДРЕС

София - 1404, ж.к. Гоце Делчев, ул. "Славовица", блок 24Е, офис 2

Варна - 9000, р-н "Владислав Варненчик", ЗПЗ, ул. "Нептун" № 2

 

fas fa-mail-bulk
fas fa-phone-volume

ТЕЛЕФОН

+359895967532