Какво е биткойн: Основни аспекти


Какво е биткойн: Основни аспекти

Биткойн бързо се превърна в популярен финансов инструмент и продължава да набира скорост. Малцина обаче са запознати добре с тази криптовалута.

В тази статия ще отговорим на въпросите какво точно представлява тя, как работи и как се определя нейната цена.

Какво е биткойн?

Това е дигитална валута (криптовалута). Тя използва криптография, за да подсигури транзакции в рамките на своята инфраструктура, която представлява онлайн база данни или така наречената Блокчейн технология. Това е децентрализиран публичен регистър за всички транзакции, извършени някога.

Финансовата история на биткойн започва през 2010-та, въпреки че е създаден през 2009 г. За негов създател се смята човек (или група хора) с псевдоним Сатоши Накамото. Той е представил своето изобретение още през 2008-ма година в документ, озаглавен “Биткойнът: Електронна кеш система потребител-до-потребител”. Можете да го намерите и прочетете свободно онлайн.

Една от основните им характеристики е, че биткойните не съществуват физически. Има само баланси, които се пазят в един вид публична счетоводна книга, до която всеки има прозрачен достъп. Така всички транзакции могат да бъдат проверени.

Друга съществена характеристика е, че криптовалутата и блокчейн технологията не се притежават от никоя организация, банка, правителство или личност.

Предимства

Както стана ясно, този вид алтернативни методи за плащане са директно потребител към потребител, без намесата на банка или друга централизирана система. Те предлагат по-ниски такси и комисионни, както и по-голяма бързина.

Едно от най-големите предимства на плащането с биткойн е високото ниво на сигурност.

Освен това, поддръжката на блокчейн се извършва с помощта на колективната мощност на милиони компютри по света, които проверяват транзакциите и ги добавят към блоковете на верига. Предимството е, че колективно верифицираните транзакции не могат да бъдат променяни или изтривани, така че плащанията са финални и неоспорими.

Как работи биткойн?

Всеки може да започне да го използва, независимо от техническите си знания. Това става чрез инсталиране на биткойн портфейл на личния компютър или мобилен телефон. Така се създава биткойн адрес.

За да пратите или получите пари от някого е необходимо да му разкриете адреса си. Технологията е подобна на имейлите, но в случая, един адрес трябва да се използва само веднъж. Винаги могат да се създават нови при нужда.

Фундаменталната стойност на биткойн до голяма степен се определя от процеса на добива му и разходите за електроенергия и хардуер, но също и от ограниченото му количество и растящо търсене.

В случай, че се нуждаете от консултация и съдействие от експертни адвокати, свържете се с нас.

 

Транзакции

Транзакцията е трансфер на стойност между два биткойн портфейла. Тя се включва в блокчейн, преведено също като блок-верига.

Портфейлите пазят тайна част от данните под формата на частен ключ. Той се използва, за да се подпишат транзакциите и осигурява математическо доказателство, че те се извършват от собственика на портфейла. Подписът предотвратява променянето на транзакцията, след като е била наредена.

Сделките се разпространяват между потребителите и обикновено се одобряват от мрежата в рамките на 10 минути чрез процес, наречен добив.

Системата е напълно прозрачна. Всички транзакции са публични, проследими и трайно съхранени в биткойн мрежата.

Копаене на биткойн

Добиването на биткойни чрез копаене не е лесен и евтин процес, а и не винаги могат да се извлекат ползи. Въпреки това, поради възнаграждението, копаенето привлича много инвеститори, интересуващи се от криптовалути.

За някои миньори разходите за копаене изглеждат малки в сравнение с потенциалните печалби. Затова някои смятат, че инвестицията в копаене е по-рентабилна от покупката и продажбата на криптовалути, но не винаги е така.

Изкопаването на нов блок в блокчейна отнема около 10 минути и се възнаграждава с 6,25 BTC (абревиатурата за биткойн).

Системата генерира автоматично нови биткойни, като регулира сама скоростта на процеса, така че да не могат да се заобикалят правилата.

От съществено значение е, че възнаграждението за създаване на блокове ще намалява наполовина на близо всеки 4 години, докато броят на генерираните биткойни достигне 21 милиона. Това е финалният брой, който може да бъде изкопан. Именно заради това ограничение се наблюдава ръст в цената на биткойн през годините и той се сравнява с дефицитни суровини като златото.

В момента вече са изкопани над 18 милиона, тоест близо 85%.

Цена

Криптовалутите са известни с волатилни цени.

Покупката на биткойн се различава от тази на акция или облигация.

Няма финансов отчет, нито пък се издава от някоя централна банка или правителство, затова и фактори като монетарна политика, инфлация и икономически растеж не влияят върху цената му.

Тя зависи основно от следните неща:

  • Търсене и предлагане на биткойн;
  • Стойността на процеса на копаенето му;
  • Възнагражденията за миньорите;
  • Развитието и броя на конкурентните криптовалути;
  • Регулаторни действия от страна на правителства и други;
  • Борсата, на която се търгува;
  • Новини, свързани с него.

Въпреки тази волатилност, мнозина са привлечени от идеята за търговия с биткойн. Понякога рисковете се отплащат добре.

Преди да вземете лаптопа или мобилния си телефон и да се регистрирате в сайтове за биткойни е добре да се запознаете с новостите около регулацията на биткойн, за да сте сигурни, че спазвате данъчното законодателство и така да избегнете евентуални санкции

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАПИТВАНИЯ

Image
far fa-map

АДРЕС

София - 1404, ж.к. Гоце Делчев, ул. "Славовица", блок 24Е, офис 2

Варна - 9000, р-н "Владислав Варненчик", ЗПЗ, ул. "Нептун" № 2

 

fas fa-mail-bulk
fas fa-phone-volume

ТЕЛЕФОН

+359895967532