Имоти в Гърция: какво трябва да знаете?


Имоти в Гърция: какво трябва да знаете?

В последното десетилетие все повече българи предпочитат да прекарат лятната си почивка в Гърция, а не на родното Черноморие. Благодарение на добрите условия много от летуващите проявяват интерес да закупят имот в южната ни съседка, за лично ползване или с инвестиционни цели.

Гръцкият пазар за недвижими имоти е разнообразен, с широка гама от имоти, налични за закупуване или отдаване под наем. През последните години пазарът се разраства с особен акцент върху имотите, свързани с туризма.

Както при всяка сделка с недвижими имоти, така и при покупката на недвижима собственост в Гърция консултацията с опитен адвокат е от незаменима полза. След множество запитвания от наши клиенти по темата решихме да обединим в настоящата статия важната информация, която ще Ви е нужна, ако сте решили да предприемете тази стъпка.

А ако имате въпроси по конкретен казус или Ви е необходимо съдействие за сключване на сделка, не се колебайте да се свържете с нас. Екипът на “Данаилова, Тодоров и партньори” е изграден от професионалисти, които ще отговорят на всички Ваши питания и ще Ви предложат правна помощ на най-високо ниво. Кантората е отличена в престижната международна класация “Legal 500” в сферата на недвижимите имоти и строителството.

В случай, че се нуждаете от консултация и съдействие от експертни адвокати, свържете се с нас.


Цени на имотите

В Гърция можете да намерите редица възможности за жилища - апартаменти, къщи и вили. Цените варират значително в зависимост от местоположението, размера и състоянието на имота. В популярни туристически дестинации като островите Миконос и Санторини цените обикновено са значително по-високи поради търсенето. Това важи и за големите градове като Атина и Солун, докато в по-малко туристическите и селските райони цените са по-достъпни.

Българските купувачи най-често търсят имоти в северната част на Гърция заради сравнително кратките разстояния от София и други големи градове. Полуостров Халкидики е особено предпочитана територия както за краткосрочни почивки, така и за покупка на имоти. Цените обикновено са по-високи за имоти, разположени близо до брега или с изглед към морето.

Според данни на Гръцката асоциация на брокерите средната цена на квадратен метър за имоти в Халкидики през 2021 г. е била 1936 евро. Реалните цени варират от около 50 000 € до 500 000 €  за апартаменти на полуострова, докато къщите могат да струват от около 100 000 € до над 1 000 000 €. В Солун средната цена през изминалата година е била 1672 €/кв.м., но в развитите райони на града като центъра и кварталите Лададика, Ано Поли и Неаполи недвижимата собственост е по-скъпа.

Данните за 2022 г. сочат, че средната цена расте, но въпреки това чуждите инвестиции са се увеличили с 61% спрямо миналата година. Гръцкият пазар е много динамичен и остава по-достъпен от тези в Италия и Испания. През ноември 2022 г. средната цена на квадратен метър за жилищни имоти е била 2225 €, с увеличение от 11,08% в сравнение с ноември 2021 г. (2003 €/кв.м.). Най-високата средна цена за последните две години беше достигната през октомври т.г. - 2283 €/кв.м.

Цени на имотите

Преди да пристъпите към сключване на сделка за покупка на имот в Гърция, е от изключителна важност да направите обстойно проучване на избрания от Вас имот. Някои неща, които трябва да имате предвид, включват местоположението и достъпността на имота, състоянието му и всеки потенциален доход от наем, който той може да генерира. Препоръчително е да потърсите съвет и помощ от местен агент по недвижими имоти или адвокат, който може да Ви помогне да се ориентирате в процеса, преди да направите покупка.

Голяма част от собствениците не говорят чужди езици и ако не знаете гръцки, е възможно да не успееете да проведете ефективна комуникация по време на преговорите за сделката. Във всеки случай е силно препоръчително да не подписвате документи, чието съдържание не можете да прочетете и не разбирате, за да избегнете потенциални измами.

Ако използвате посредник за закупуване на имота, потърсете утвърден специалист с добра репутация. Преди да подпишете договор с медиатора, уточнете условията за плащане на комисионата - в какъв размер, как и кога ще бъде платена.

Проучване на имота и продавача

Предварителната проверка на имота, който искате да закупите, може да Ви спести много проблеми в дългосрочен план. Препоръчваме Ви да наемете специалист, който да извърши обстойна проверка на:

  • данъчното състояние на имота и на продавача: възможно е през годините да са натрупани неплатени данъци, които след продажбата да станат Ваше задължение.
  • собствеността върху имота: важно е да знаете, че продавачът е законен собственик и няма риск продажбата да бъде обявена за невалидна.
  • предназначението на имота: за какво може да се използва и при какви условия.
  • качеството на строителство на имота (за къщи и апартаменти): състоянието на много имоти в Гърция не съответства на съвременните изисквания. Ако търсите аканционен имот, бъдете особено внимателни за сгради, построени след 2020 г.

Съветваме Ви да не оставяте капаро или депозит, преди да са извършени горепосочените проверки. Освен това се уверете, че лицето, което приема предплатата, е доверен и надежден човек.

Какво е необходимо да знаете преди да закупите имот в Гърция

Първото основно правно изискване към купувачите на имоти в Гърция е те да имат гръцки данъчен номер, т.нар. “Arithmos Forologikou Mitroou” (AFM) номер. Той е идентификатор както за физически, така и за юридически лица. За да получите AFM, трябва да сте гръцки гражданин или да имате валидно разрешение за пребиваване в Гърция. 

Освен това трябва да завършите необходимия процес на кандидатстване и да предоставите всички необходими документи (формуляр, документ за самоличност и доказателство за пребиваване на територията на страната). Молбата може да се подаде онлайн или на място в местна данъчна служба.

Друг важен детайл е, че в Гърция плащанията в брой са строго регулирани от данъчната служба. Препоръчително е да използвате електронни методи на плащане (банкови преводи или плащания с кредитни карти), когато е възможно, тъй като така транзакцията е по-сигурна и проследима. Ако все пак Ви се наложи да извършите плащане в брой, което надвишава законовия лимит, ще трябва да предоставите допълнителна документация или информация в защита на транзакцията. Максималната сума при покупка на недвижима собственост, която може да се плати в брой, е 500 евро.

Освен дотук изброеното е важно също да имате предвид, че при закупуването на имот в Гърция новият собственик се задължава да подава годишни данъчни декларации и да плаща данъци в държавата. От значение е колко време планирате да бъдете в Гърция през годината - ако надвишава 183 дни (около 6 месеца), от правна гледна точка ще се приеме, че имате постоянно пребиваване и ще станете данъчно задължено лице в държавата. 

За повече информация може да се обърнете към нашите специалисти, с радост ще Ви помогнем!

Свържете се с нас

При всеки възникнал правен казус можете да се свържете с нас. Нашите адвокати ще ви консултират и ще изготвят най-подходящия план за действие, съобразен с конкретната ситуация. 

Всеки успешно разрешен казус добавя към нашата експертност и опит и ни прави още по-добри в това, което правим. Вашият успех е успех за нас!

Можете да се свържете с нас по Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., телефон и чрез формата ни за контакт. Ще се радваме да помогнем!

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАПИТВАНИЯ

Image
far fa-map

АДРЕС

София - 1404, ж.к. Гоце Делчев, ул. "Славовица", блок 24Е, офис 2

Варна - 9000, р-н "Владислав Варненчик", ЗПЗ, ул. "Нептун" № 2

 

fas fa-mail-bulk
fas fa-phone-volume

ТЕЛЕФОН

+359895967532