Вашият добър адвокат: мнения и препоръки


Избор на добър адвокат в София.

Независимо дали става въпрос за физическо лице, или юридическо лице, рано или късно всеки има нужда от адвокат. Тогава възниква въпросът как точно да изберем правилната адвокатска кантора и точния адвокат от екипа й, за да сме сигурни, че случаят ни ще се разглежда от професионалисти.

Важно е да можете да разчитате напълно на адвоката си, независимо от случая. Използването на правни услуги и правилният избор на адвокат ще ви спестят много проблеми, а често и излишни разходи.

Трябва ви адвокат?

Първо да отговорим на въпроса защо трябва да използвате услугите на юрист. Независимо от сложността и спецификата на случая ви, добре е да си намерите адвокат, за да си спестите време и главоболия, а в някои случаи и по-големи разходи.

Ако вашият случай е сложен или е свързан с много пари, със сигурност не отлагайте намирането на професионалист. Не разчитайте, че ще се справите сами. 

Адвокатите са с нужното образование и опит, така че ще ви дадат експертни правни съвети, ще изготвят правилните стратегии и ще приложат комплексните си умения за разрешаване на правни проблеми и казуси. Един адвокат трябва да е наясно с най-новите закони и срокове, практиката на съдилищата при подобни случаи, да може да посочи вашите силни и слаби страни в спора, както и да намери решение.

По-добре да потърсите адвокатски услуги навреме. Не оставяйте това за последния момент. В голяма част от случаите намесата на адвокат в точния момент е предпоставка за решаване на казуса по най-добрия начин и защитаване на интереса на клиента.

Ако се лишите от правна помощ, ще загубите много повече при неблагоприятно развитие на съдебния спор за вас. В повечето случаи разходите се поемат от осъдената страна, в допълнение рискувате да загубите и материалния интерес, който е директно свързан с казуса: стойност на имоти, дружествени дялове, суми за получаване на основание договори, санкции от държавни органи, наложени по силата на административни актове.

Ако сте решили, че е време да намерите адвокат, обърнете внимание на следните съвети:

Как да изберете адвокат?

Само адвокатите в София са близо 6000, а в цялата страна са над двойно повече, така че това не е лека задача. Но ако следвате тези стъпки, няма да сгрешите.

 1. Преценете какъв точно е вашият случай и от какъв правен специалист имате нужда. Дали става въпрос за трудово право, търговски дела, недвижими имоти или друго? Трябва ли ви адвокат, владеещ добре чужд език? Къде търсите адвокат - в София, Варна или в друг град / район?
 2. Според Закон за адвокатурата, адвокатските дружества нямат право да се саморекламират, затова разчитат на препоръки. Посъветвайте се с близки и приятели, използвали услугите на юрист за подобен на вашия казус. Важно е да знаете, че техният случай може да се различава от вашия, както и какви са техните критерии за добър адвокат.
 3. Имайте едно наум и не наемайте адвокат без да сте се срещнали и поговорили с него.
 4. Прочетете отзивите за правни специалисти в интернет и социалните мрежи. Отсейте мненията, които касаят случаи, близки до вашия или споменават качества, които и вие търсите.
 5. Направете собствено проучване - има много онлайн ресурси, които ще помогнат да намерите адвокати във вашия район и да видите областите им на специализация. Проверете образованието и професионалния им опит. Обърнете внимание как изглежда онлайн страницата на съответния адвокат/ адвокатска му кантора, какво е съдържанието. Вижте какви са техните постижения, сфери на специализация, проекти и успешни казуси, дали има нещо, което ви притеснява.
 6. Проверете онлайн дали даденият специалист е вписан в Адвокатския регистър и в Адвокатската колегия на съответния град. В България адвокатски колегии имат всички области, а Висшият адвокатски съвет играе ролята на висш орган на адвокатурата. Това означава, че ако търсите адвокат в София, трябва да проверите Софийската адвокатска колегия.
 7. Обърнете внимание дали кантората, в която работи адвокатът, е с добра репутация и удобна локация за вас.
 8. Селектирайте потенциално добрите адвокати и говорете по телефона или най-добре лично. Повечето ще се съгласят на безплатна кратка консултация, за да преценят случая ви и съответно вие тях, за да вземете решение. В тази връзка, не забравяйте да попитате дали първоначалната консултация е платена.
 9. Консултирайте се внимателно с адвокатите, дори да се намират в друг град. Често се случва по-опитните и добри адвокати по търговски и граждански дела да се намират извън вашия град.
 10. Добре е да си набележите предварително въпросите и съществените моменти, които искате да бъдат разяснени по време на разговора. Това би помогнало и на юриста да се подготви по-добре, а вие да получите по-пълноценна първоначална информация. 
 11. Не избирайте първосигнално адвокат, препоръчан без нито един довод или с общи аргументи като “той си знае работата”.

Консултация с адвокат

Внимавайте с избора - дали става въпрос за висококвалифициран адвокат или за такъв с недостатъчно опит и познания? Няколко важни неща, които да вземете предвид при среща с адвокат:

 1. Обърнете внимание на поведението и бизнес етикета. Компетентен и уверен ли е в дадената материя? Спокоен и отзивчив ли е, вдъхва ли доверие?
 2. Работил ли е по подобни на вашия случай и какво е било решението по него?
 3. Защитата на интереса на доверителя е същността на задълженията на адвокатите. Професионалистът трябва да ви изслуша внимателно, за да разбере същността на проблема. Опитният и компетентен адвокат ще посочи документите, от които ще се нуждае за работа и какъв план за действие е необходим.
 4. Юристът ще предложи цена за услугите си, както и възможните допълнителни разходи, които могат да възникнат. Бъдете сигурни, че сте наясно с всички цени и общи условия. Не се притеснявайте да попитате ако не разбирате нещо.
 5. Лоша индикация са както високите цени, така и ниските, които не съответстват на естеството на казуса. Съберете поне две оферти. Проверете предварително осреднените цени за подобни случаи, за да знаете какво да очаквате.

Разбира се, не е нужно да взимате решение веднага след срещата. Можете да поговорите с няколко избрани адвоката, за да направите спокойно избора си. Имайте предвид и следното:

 • В повечето от случаите е прието за стандартна бизнес практика да се изисква аванс, особено ако сте клиент, с който адвокатът работи за първи път - бъдете готови да депозирате предварително определена сума. Уверете се, че всички  цени са ясно определени за какво се дължат и на кой етап.
 • Добрият юрист е готов да представи референции, препоръки и списък на казуси, подобни на вашия.
 • Опитен адвокат никога не би гарантирал 100% положителен резултат, но ще може да определи вероятността за благоприятен изход, както и да посочи разпоредбите от закона, които са във ваша полза.
 • Компетентният адвокат ще предостави точен и ясен  отговор на всеки въпрос, без ненужни или общи приказки. Той първо изследва задълбочено случая и след това дава конкретен отговор за възможностите, сроковете, рисковете, разходите и т.н. 
 • Добрият адвокат работи организирано, с ясни срокове, грамотно и прегледно изготвени документи. Писмените становища и правните анализите, които ви предоставя следва да са на език, разбираем и за неюристи.
 • Опитният адвокат ще направи всичко възможно, за да реши казуса извънсъдебно.
 • Коректният адвокат, ако не е компетентен за вашия случай, ще ви препрати към свой колега специалист от същата или друга адвокатска кантора.
 • В адвокатската професия конфиденциалността е задължителна. Представляващият ви адвокат е задължен да ви осигури защита на личните данни и да не разкрива на трети лица вашите разговори и довереното му.
 • Разточително обзаведените адвокатски кантори, медийната известност и високите хонорари не са гаранция за качество.

Най-важното е да почувствате доверие към юриста след консултацията ви. Ако между вас не възникне доверие и не се чувствате комфортно, по-добре да потърсите друг специалист по правни услуги.

Свържете се с наш адвокат

Сега знаете за какво да внимавате при наемане на адвокат. Определящи за избора на адвокат са аспекти като предишен опит, добро впечатление при личен и непосредствен контакт, препоръки от колеги юристи, ясни и разбираеми съвети.

Избирането на адвокатска кантора е сред първите задачи, които да решите, за да получите надеждна и качествена юридическа помощ. От правилния избор на адвокат, който ще ви представлява, зависи в голяма степен и изходът на вашия казус.

При ясни критерии можете да намерите най-точния специалист по правна помощ за вас от всички топ адвокати в България.


В случай, че се нуждаете от консултация и съдействие от експертни адвокати, свържете се с нас.

Адвокатска кантора „Данаилова, Тодоров и партньори“ е лидер в областта на търговското, облигационното, трудовото, административното и данъчното право.

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАПИТВАНИЯ

Image
far fa-map

АДРЕС

София - 1404, ж.к. Гоце Делчев, ул. "Славовица", блок 24Е, офис 2

Варна - 9000, р-н "Владислав Варненчик", ЗПЗ, ул. "Нептун" № 2

 

fas fa-mail-bulk
fas fa-phone-volume

ТЕЛЕФОН

+359895967532